İş planı nedir ? Nasıl Yazılır ?
Plan, hedeflenen bir amaca ulaşılmasını sağlayacak diagram veya adımlardan oluşan dokümandır. Neyin ne zaman, niçin ve nasıl yapılacağını gösteren bir taslaktır. İş yapılmadan önce hazırlanır. İşin üstesinden gelmek için gereklidir. Planlamanın amacı bir işin en düşük maliyetle, en etkili ve verimli şekilde yapılacağının önceden kestirilmesidir.diye tanımlanır.
İş planı ise bir işletmenin gelecek ile ilgili hayalini gerçeğe geçirmeden önce yaşamasını, kağıt üzerinde yapılacak olan hataları görmesini sağlayacak ve her işletmenin zaman harcaması gereken bir olgudur.
İşletme açılmadan önce yada işini büyütmeden, o iş ile ilgili maliyetlerinden , pazarlamasına , çalışan elemanlarını ne şekilde bulacağından tanıtımını nasıl yapılacağına kadar atacağı her adımı yazılı bir şekilde gerekli araştırmalarla birlikte bu plana yazar.
Günümüzde genelde kamu kurumlarının verdiği desteklerden faydalanmak için kullanılsa da aslında plan bir işletmenin olmazsa olmazları arasındadır.
Ülkemizde işler kervan yolda düzülür mantığı ile yönetildiğinden başımıza gelebilecek ve iş açılmadan önce öğrenilebilecek bazı mevzuları işe giriştikten sonra öğrenildiğinde iş bazen çoktan geçmiş olabiliyor.
Oysa bir işyerinin açılışında yürütülmesinde ve büyütülmesinde planlı hareket etmek işletmeyi yanlış yada uzun yolu seçtiğini erkenden görme şansı yakalar.
İş planı bir girişimcinin en önemli silahıdır ve geleceği görmesi kendini tanıması açısından çok büyük imkânlar sunmaktadır.
Şöyle ki genel de girişimcilerimiz gerek etrafından gördükleri gerekse başkalarından duydukları iş fikirlerine sadece ön yargıları ile yaklaşmakta yapabilecek ve para kazandıracak bir fikirden çok çabuk vazgeçmekte ya da tutmayacak bir işe gereksiz zaman ve para harcamaları yapabilmektedir.
Girişimcilerde görülen en büyük eksikliklerden bir tanesi güven. Aslında burada sorulması gereken onlarca sorudan sadece bir tanesi . Girişimci kendisine nasıl güvenmeli yada kendine olan aşırı güvenini ne ile yenmeli ? Çünkü güvensizlik kadar kendine aşırı güvende bir işletme için tehlike arz edebiliyor.
İşte burada plan devreye giriyor, çünkü plan ile işletmenizin hukuki statüsünü , açmak istediğiniz işte ne satacağınızı bunlarla ilgili maliyetleri , satacağınız ürünleri nasıl tanıtacağınız ve kimlere satacağınız konularında bir çok ipucu verecektir.
İşletme açmak bir fikir aklınıza geldiğinizde bir işyeri ayarlayıp gerekli tadilatı yapıp malzemeleri de aldıktan sonra oturup müşteri beklemekten ibaret değildir.
Bir girişimcinin işletme açmadan önce yazacağı plan müşterisini tanımasını ona göre işletmesinde ki ürünlerin şekillenmesini, elemanlarının kimlerden olacağını , müşterilerinin onun işletmesinden ne beklediğini onun beklentilerini sağlayıp sağlamayacağını kendisine sormasını sağlar.
Rakiplerinin gerçekten kim olduğunu görmesini ve müşterilerini kendine çekebilmek için bir strateji içerisinde hareket etmesini sağlar.
Yine plan sayesinde girişimci aylık yıllık masraflarının ne kadar olabileceğini , bu masrafları ve istediği parayı kazanabilmek için ne kadar satış yapması gerektiğini plan sayesinde görebilir.
Peki plan nasıl yazılmalı , bunun için her ilde sunulan Kosgeb Girişimcilik Eğitimlerine katılmak en akılcı hareket olur, Kosgeb desteği plan neticesinde karar verildiğinden bu kurslara katılarak iş planı ile tanışabilir nasıl yazıldığı hakkında fikir sahibi olursunuz.
Ayrıca sizde internetten indireceğiniz iş planı örneklerini inceleyebilir , bu planlar ile kendi iş planınızı çıkartabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz ;
-İş planları parmak izleri gibidir, birine olan diğerine olmayacaktır. Herkesin konumu , müşteri çevresi birbirinden farklılık arz edecektir. Malumunuz bir şehrin bir mahallesine bir kasap açmak ile diğer mahallesine açmak arasında çok büyük farklıklar bulunacaktır. Başkalarının planları size yol gösterse de sizin de onları yaptığınız zaman başarılı olacaksınız diye bir kural yok.
-Planı sadece masa başında yazmayın! Bu konu ile ilgili meşhur bir söz vardır;” Gerçekler için ormana gidin hayvanat bahçesine değil. “ Sizde kendi hayallerinizin ya da düşüncelerinizin doğruluğunu görmek için müşterileriniz neredeyse oraya gidin. Hangi kurumlardan izin almanız gerekiyorsa birebir o kuruma kendiniz gidin hem gerekli belgeleri hem gereken parasal büyüklüğü görmüş olacaksınız.
İş fikriniz ile ilgili öğrencilere yönelik bir iş yeri açmayı düşünüyorsanız gidin onlara sorun, annelere yönelik bir mağaza açacaksanız annelere anne adaylarına sorun. Sadece arkadaşlarınızla ailenizle fikir jimnastiği yaparak işinizin tutacağına yada tutmayacağına karar vermeyin.
-Kendinize akıl danışacak doğru insanlar bulun!! Bunlar dan birisi mutlaka muhasebeci olsun. Sektörünüzde başarılı olduğunuz birisi , başarılı olduğunu düşündüğünüz bir iş adamı ile tanışın iş yeriniz fikirleriniz hakkında düşüncelerinizi onlara sorun.
- Kosgeb girişimcilik kurslarına katılın ve orada planınızı çıkartmaya çalışın.
-Planınızı mutlaka kendiniz yazın. Sadece destek almak için size faydası olacağını düşündüğünüz cevaplar bulmaya gayret edin. Plan destek almak için yazılmaz . Desteği eninde sonunda alırsınız ama geleceğinizi sadece bu plan sayesinde şekillendirebilirsiniz.
-En güzel iş planı örneğini Kosgeb için hazırlanan planlara ulaşarak bulabilirsiniz. Sitemiz içerisinde bulacağınız örnek planlar size yazacağınız plan ile ilgili çok fazla yol gösterecektir. Hem bu sayede kendinize bir yol haritası da bulmuş olacaksınız.